С поправките интимната връзка се приравнява към брачното партньорство и съжителството без

...
С поправките интимната връзка се приравнява към брачното партньорство и съжителството без
Коментари Харесай

Домашното насилие при 60 дни интимната връзка вече е законодателен факт

С поправките  " интимната връзка " се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите благоприятни условия за протекция. " Интимната връзка " би трябвало да е с дълготрайност най-малко 60 дни, с цел да има принуждение и включва единствено отношенията  сред мъж и жена. Ццялата формулировка на записаното в закона понятието е такава:

" Интимна връзка, съставлява цялост от доброволни трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол , без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла на на предходното изречение са връзките с продължение най-малко от 60 дни ".

Отношенията в интимната връзка да бъдат сред мъж и жена бе по искане на Българска социалистическа партия, а претекстът на левицата за това бе да не се откри малка врата за легализиране на еднополовите връзки.

До законодателните промени се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с макетен нож, и най-много след вълната от следващи митинги в цялата страна.

Защо тъкмо 60 дни е един от най-дискусионните въпроси в обществото във връзка признатите законодателни ремонти.

От Вътрешна македонска революционна организация обявиха, че ще сезират Конституционния съд и желаеха в писмо от президента да наложи несъгласие на " това неразбирателство интимна връзка - 60 дни ".

" Въпрос на пояснение е какво са интимни връзки и те разграничават ли се от половите връзки, чиято легална формулировка е в Наказателния кодекс. Недоумение буди и поставеният период от 60 дни. Кога и по какъв начин ще се удостоверява този период? Кое се брои за пораждане на интимна връзка по смисъла на ЗЗДН? ", написа в писмото.

" При разширително пояснение на по този начин написания текст е допустимо да се допусне, че се ползва плануванаъа в закона отбрана и във връзка с принуждение сред две физически лица от мъжки пол, както и две физически лица от женски пол ", заявявят още от Вътрешна македонска революционна организация.

Междувременно министър председателят акад. Николай Денков дефинира насилието като " тихата скрита зараза ", която върлува у нас и на собствен ред разгласи 15 ограничения против насилието, които държавното управление предлага. То възнамерява да се оправи със случаите на експанзия. Има ли обаче " зараза " от сходни похищения. 

Според специалистите ограниченията за отбраната от домашно принуждение са официални и по тази причина не дават резултати. По думите на адв. Ивета Анадолска те би трябвало да бъдат съответни, а първите резултати могат да се видят едвам след година.

" Има зараза, само че освен във връзка с домашното принуждение ", разяснява тя и добави, че се неглижират междусъседски актове на експанзия, в учебните заведения и по пътищата. По думите на юриста насилието се приема като шоу още в учебно заведение, което е доста рисков развой.

Мнението на психолога Лилия Стефанова е, насилието е на всички места, изключително в лексиката ни. Пример са обществените мрежи, където отрицателните мнения доминират по всяка тематика. По думите на психоложката предварителната защита на експанзията се крие главно в това хората да осъзнаят подготвени ли са и желаят ли изобщо да станат родители. Насилниците нормално са претърпели тежко детство, демонстрира статистиката.

Според Ивета Анадолска доста е значимо да се работи с насилника. В доста от случаите обаче те отхвърлят, по тази причина би трябвало мярката да стане наложителна. " Процесът е доста дълъг. Един принудител няма да го промениш с 2-3 официални диалога ", твърди юристът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР